Bekveld – Woensdag 18 maart was het zover: Litania Blom mocht de spiksplinternieuwe korfschommel van Kinderboerderij Feltsigt uitproberen. De Stichting Litania heeft deze gefinancierd, omdat zij het belangrijk vindt dat kinderen met een beperking gewoon overal kunnen meedoen.

Litania Blom is spastisch, maar haar ouders, Petra en Arie, doen er alles aan om haar een zoveel mogelijk normaal leven te geven. Toen zij bij de zorgverzekering een rolstoelfiets aanvroegen, zodat zij met haar naar buiten zouden kunnen, bleek dat de zorgverzekeraar, maar ook de gemeente deze niet vergoedden.
De Stichting Litania werd in het leven geroepen, omdat Petra en Arie Blom dachten aan alle andere ouders die dezelfde problemen ondervinden. "We moeten juist klaarstaan voor kinderen met een beperking," legt Petra uit. "In de acte is opgenomen dat wij voor meerdere kinderen hulp willen bieden, maar het moet echt voor een kind zijn dat het daadwerkelijk nodig heeft."

De familie Blom is een vaste bezoeker van de kinderboerderij en houdt er ook verjaardagspartijtjes. "Maar er is vrij weinig voor Litania. Ja, de trampoline. Ze vindt het geweldig als er meer kinderen op zijn," lacht Petra. "Everlien kwam met het idee van de korfschommel, maar dat was te duur voor de kinderboerderij."
Het stichtingsbestuur besliste of de korfschommel voor Kinderboerderij Feltsigt kon worden aangeschaft. Ze werden het eens omdat dit speeltoestel voor meer kinderen beschikbaar zou komen. "Het is gewoon belangrijk dat kinderen met een beperking overal kunnen meedoen," benadrukt Petra. "Voor kinderen met een geestelijke beperking is het ook heel lekker om te relaxen in een schommel en die eentonige beweging te hebben."
"We zijn er heel blij mee, super," zei Everlien Jansen, die van Litania een mooie bos bloemen kreeg en voor de familie Blom een fijn streekproductenpakket had. Litania wilde natuurlijk heel graag in de korfschommel en schaterde het uit van plezier. Voor wie de schommel ook wil uitproberen: op tweede Paasdag vanaf 13.00 uur is Kinderboerderij Feltsigt geopend.